Pohanka
Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum) je bezlepková, hypoalergenní obilnina původem ze střední Asie, obsahuje ve vhodném poměru bílkoviny, sacharidy, tuky a vlákninu. Více informací o pohance zde.
Pohanka vlastnosti a účinky na zdraví:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- přirozeně bezlepková a lehce stravitelná potravina
- podporuje mozkové funkce – brainfood
- čistí střeva díky vysokému obsahu vlákniny
- zdroj elektrolytů a lehce stravitelných proteinů
- zdroj aminokyseliny lysin
- zdroj škrobu 50–70 %
- zdroj vícenenasycených mastných kyselin
- polštáře, plněné pohankovými slupkami zmírňují bolesti páteře i kloubů
Pohanka obecná, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální funkce dýchacího systému
- Normální činnost kardiovaskulárního systému
Pohanka, její varianty na trhu:
- pohanka neloupaná
- pohanka loupaná
- pohanka lámanka (zrna jsou mírně drcená)
- pohanková krupice
- instantní pohanková bezlepková kaše
- pohankové vločky
- pohanková mouka
- pohankový čaj
- naklíčená pohanková semínka
Nejvhodnější je konzumace pohanky namáčené nebo naklíčené.
Použití: na kaše, karbanátky, pomazánky, do polévek, z mouky pak pečivo i třeba lívance
Kontraindikace:
Barva květů: bílá, růžová, červená
Čeleď: rdesnovité (Polygonaceae)
Plod: typická trojboká nažka (vzhledově podobná bukvici), sklízí se koncem prázdnin
Permakultura: používá se jako meziplodina (jako zelené hnojivo) k obnově půdní úrodnosti a ke zlepšení půdní struktury