Pohanka

Pohanka obecná (Fagopyrum esculentum) je bezlepková, hypoalergenní obilnina původem ze střední Asie, obsahuje ve vhodném poměru bílkoviny, sacharidy, tuky a vlákninu. Pohanka je důležitým zdrojem zinku, draslíku, vápníku, mědi, selenu, železa, hořčíku a manganu a dalších stopových prvků. Z vitaminů jsou v pohance zastoupeny především vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), niacin, E, C a rutin. Více informací o pohance zde.

Pohanka vlastnosti a účinky na zdraví:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • přirozeně bezlepková a lehce stravitelná potravina
  • snižuje hladinu krevního cholesterolu
  • podporuje regeneraci jater
  • zvyšuje pružnost a pevnost cév (díky rutinu), prevence trombózy, infarktu či mrtvice
  • podporuje mozkové funkce - brainfood
  • čistí střeva díky vysokému obsahu vlákniny
  • pomáhá při křečových žilách a hemeroidech
  • pomáhá při opravě popraskaných žilek v oku
  • zdroj elektrolytů a lehce stravitelných proteinů
  • pomáhá při regeneraci jaterních buněk
  • zdroj aminokyseliny lysin
  • zdroj škrobu 50-70 %
  • zdroj více nenasycených mastných kyselin
  • polštáře, plněné pohankovými slupkami zmírňují bolesti páteře i kloubů
  • více

Pohanka obecná, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální funkce dýchacího systému
  • Normální činnost kardiovaskulárního systému

Pohanka, její varianty na trhu:

  • pohanka neloupaná
  • pohanka loupaná
  • pohanka lámanka (zrna jsou mírně drcená)
  • pohanková krupice
  • instantní pohanková bezlepková kaše
  • pohankové vločky
  • pohanková mouka
  • pohankový čaj
  • naklíčená pohanková semínka

Nejvhodnější je konzumace pohanky namáčené nebo naklíčené.

Použití: na kaše, karbanátky, pomazánky, do polévek, z mouky pak pečivo i třeba lívance

Kontraindikace:

Barva květů: bílá, růžová, červená

Čeleď: rdesnovité (Polygonaceae)

Plod: typická trojboká nažka (vzhledově podobná bukvici), sklízí se koncem prázdnin

Permakultura: používá se jako meziplodina (jako zelené hnojivo) k obnově půdní úrodnosti a ke zlepšení půdní struktury

zobrazit více..
Loading...