Pórek
pórek je znáný již v minulosti (Řecko, Řím, Egypt) a je blízký příbuzný cibule a česneku, je zdrojem vitamínů skupiny skupiny B (B1, B6, B9), C, A, K, betakarotenů, luteinu, vlákniny, minerálů (železo, draslík, fosfor, hořčík, síra). V kuchyni se používá jako koření a zelenina.
Pórek a jeho účinky na zdraví:
- podporuje proces hubnutí (malý obsah kalorií)
- podporuje chuť k jídlu
- diuretické účínky (močopudné)
- podporuje tvorbu červených krvinek
- dobře zasytí a podporuje proces trávení
- snižuje hladinu cholesterolu
- díky obsahu kyseliny listové je vhodný pro těhotné ženy
- čistí tělo díky obsahu vlákniny
- vhodné pro šlachy, chrupavky i třeba silné vlasy (síra)
- protizánětlivé účinky a čistí střeva i žaludek
- snižuje záněty močového měchýře
- snižuje vysoký cholesterol
Při výběru v obchodě vybírejte pórek s co nejdelší bílou částí (je jemnější), zelená část může dřevěnět - hodí se nakrájená do polévky.
Použití: do polévek, omáček, k masu a dalším pokrmům
Chuť: pikantní, jemnější než cibule, nemá štiplavou chuť
zobrazit více..
Loading...