Proso seté - jáhly

Proso patří mezi nejstaší plodinu vůbec a je výživné a lehce stravitelné. Proso jako bezlepková obilnina je zdrojem vlákniny,  vitamínů skupiny B ( B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou ), minerálů (fluoru, fosforu, síry, železa, draslíku, zinku a hořčíku) a stopových prvků. Proso se užívalo jako základ výživných kaší, placek a polévek. Při vaření nevytvářejí sliz, proto jsou vhodná pro všechny, kteří trpí zahleněním dýchacích cest.
Jáhly jsou v podstatě vyloupaná žlutá zrníčka prosa. Jáhly jsou výjimečné především obsahem železa a často se používají do pomazánek, polévek a k přípravě jídel z mletého masa.
  • proso
  • jáhly - vylopaná zrníčka prosa
  • naklíčená neloupaná semínka
  • jáhlové instatní kaše
  • jáhlové vločky
  • mouka z prosa

Proso a jeho účinky:

  • vhodné pro bezlepkovou dietu
  • zdroj sacharidů
  • je zásaditě a brání v překyselení organismu
  • čistí střeva a žaludek
  • prospívá vlasům, nehtům, pokožce a kloubům
  • působí příznivě na zrak
  • odvodňují organismus a podporují tak zdravé fungování ledvin
  • brainfood
  • brání padání vlasu a vzniku celulitidy
  • prevence zubních kazů a posiluje sklovinu
  • podporuje zdravé zuby, vlasy a nehty
  • podporuje imunitu
  • při chudokrevnosti
  • při rekonvalescenci a vyčerpanosti
  • pomáhá tak odkyselit organismus
  • preventivně působí proti vzniku kožních chorob
  • při kvasinkových onemocněních
  • prevenci a léčbě cukrovky druhého typu - pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi
Použití: od polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, jako příloha k masu až po oblíbené nákypy. Navíc pokrmy mohou být jak na slano, tak na sladko.
Příprava:je třeba spařit vroucí vodou, aby se odstranila nahořklá chuť. Při vaření potřebujete 1 díl jáhel, 2 díly vody a špetku mořské soli. Po přivedení k varu je dále vařte na mírném ohni asi 15 – 20 minut a poté je nechte chvíli odstát.

Proso - jáhly?

 

zobrazit více..
Loading...