Protioxidanty

Protioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidaci v těle nebo v potravinách. Nejlepším zdrojem protioxidantů jsou potraviny rostlinného původu a lze se domnívat, že vysoký příjem ovoce a zeleniny je spojen s nižším rizikem mnoha nemocí. Široká škála ovoce a zeleniny ve vaší stravě je dobrým způsobem, jak zajistit zdravou kvalitní stravu a snížit riziko onemocnění.

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)

Mezi účinné protioxidanty, které dodáváme buňkám konzumací stravy patří:

Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • vitamin C, vitamin E
  • enzymy (koenzym Q10) -  (sójový olej, řepkový olej, sardinky, makrely, maso…)
  • přírodní flavonoidy (vitamin P) - (švestky, jahody, arónie, cibule ...)
  • karotenoidy (goji, mrkev, rajčata, meruňky.. )
  • flavonoidy, polyfenoly a fenolycké antioxidanty
  • selen a zinek
  • lykopen (šípky, rajčata..),
  • chlorofyly, anthokyany´
  • lignany (lněné semínko)
  • kurkumin (kurkuma) a piperin, působí v synergii
  • resveratrol obsažený ve slupkách a semíncích červených hroznů
  • skvalen
  • glutathion - nejvýznamnější nitrobuněčný antioxidant
  • saponiny (quinoa, slzovka obecná, hrách, špenát, fazole...)
  • rozchodnice růžová, prospívá dlouhověkosti, působí proti přečasnému stárnutí buněk, přírodní protioxidant, adaptogen a podporuje osu MTM
  • https://superpotraviny.webnode.cz/pojmy/antioxidanty/

Dělení protioxidantů:

Protioxidanty,  které interferují s procesem oxidace lipidů a jiných oxylabilních sloučenin:

  • Protioxidanty reagující s volnými radikály
  • Protioxidanty vážící do komplexu katalyticky působících kovů
  • Protioxidanty eliminující přítomný kyslík

Podle struktury:

  • Fenolové -  náleží k nim tokoferoly, fenolové antioxidanty, galláty a také celá řada jiných sloučenin obsažených v potravinách, koření nebo  jiných přírodních materiálech.
  • Endioly -  z povolených přídrodních látek k nim náleží askorbová  kyselina a erythorbová kyselina, dále jejich soli aj. deriváty

Podle původu:

  • Přírodní - mezi povolené přírodní protioxidanty patří pouze tokoferoly
  • Syntetické (Velíšek, 1999)

Podle funkce:

  • Primární antioxidanty:  reagují s lipidovými radikály a převádí je na stabilnější produkty
  • Sekundární (preventivní):  jsou známé jako preventivní antioxidanty, zpomalují rychlost iniciace řetězové reakce a to tím, že poškozují hydroperoxidy (Shahidi a Naczk, 2004)

Podle způsobu vstupu do organismu:

  • Endogenní – tvorba samotným organismem
  • Exogenní – přijímané potravou

Podle rozpustnosti:

  • Hydrofilní – rozpustné ve vodě
  • Lipofilní – rozpustné v tucích
  • Amfofilní – mají vlastnosti obou skupin

Podle lokalizace:

  • Extracelulární – mimo buňku
  • Intracelulární –  hrají nejdůležitější roli v ochraně před volnými radikály (glutation, melatonin)

Potraviny a léčivé bylinky s obsahem přírodních protioxidantů:

  • ovocné šťávy (např. kustovnice čínská, arónie, rykatnilk, acai, noní, granátové jablko)
  • sušené a čerstvé plody (např. Goji -kustovnice čínská, arónie, rakytnilk, borůvky, maliny, ostružiny, jahody, brusinky)
  • koření (např. kopr, oregáno, kurkuma , zázvor, černý kmín, hřebíček, skořice)
  • houby (např.housenice čínská , čaga sibiřská, reishi)
  • obiloviny (celozrnná řýže, quinoa)
  • přírodní panenské oleje (nerafinované), kokosový olej, lněná olej, konopný olej, chia olej, amarantový olej, dýňový olej
  • nepražené kakaové boby, zelená káva
  • obilné klíčky (vojtěška, řeřicha..)
  • zelené potraviny (ječmen, chlorella, spirulina, kepl, alfalfa)
  • ořechy - mandle, vlašské ořechy , pekanové ořechy- zdroj rostlinných antioxdantů
  • lipový květ, posiluje obranyschopnost organismu, antioxidant, neutralizuje volné radikály (quercetin, kamferol), vhodný při chřipce (snižuje horečku - kyselina P-kumarová) a nachlazení
  • tymián obecný, silný antioxidant, patří mezi nejsilnější mezi bylinami, působí proti předčasnému stárnutí, přírodní antibiotikum, podporuje imunitní systém (zdroj vitamínu A, C)
  • zběhovec plazivý, má silné antioxidační a protizánětlivé účinky

TOP 20 protioxidantů podle Mudr. Freje:

  • fazole červené a černé
  • zelenina: artyčoky, paprika, květák zelí
  • lesní plody: borůvky, ostružiny, maliny, jahody, brusinky
  • ovoce: amalaki, švestky, jablka, třešně
  • bylinky: mátové listy
  • hořká čokoláda
  • pekanové ořechy, vlašské ořechy
  • hřebíček

Zdroj: protioxidanty v bylinných čajích (diplomová práce)

zobrazit více..
Loading...