Řepkový olej

Řepkový olej se získává lisováním nejčastěji za studena ze semen řepky olejné a patří k oblíbenějším olejům v teplé i studené kuchyni. Díky Řepka olejkavyššímu kouřovému bodu může na řepkovém oleji i smažit, péct nebo grilovat. Řepka olejka obsahuje cca zhruba 42 % tuku, 22 % bílkovin, 12 % vlákniny, 8 % vody.
 

Řepkový olej a jeho účinky na zdraví:

  • zdroj oemga 3 a 6 mastných kyselin (PUFA)
  • zdroj rostlinných sterolů a tokoferolů
  • předchází kardiovaskulárním onemocněním ( nenasycené mastné kyseliny ) MUFA
  • prospívá vzhledu pokožky
  • posiluje imunitu
  • eliminuje alergie
  • vhodný pro budoucí matky
  • brainfood - podporuje činnost mozku
  • vysoký tzv, kouřový bod (cca 200 °C) - do této teploty stabilní a nepřepaluje se
  • kyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi
  • kyselina ?-linolenová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi
  • nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi
Chuť: jemně ořechová, žlutá barva
 

Řepkový olej?

zobrazit více..
Loading...