Rýže, rýžový olej

Celozrnná rýže obsahuje 68 až 72 % sacharidů (hlavně škrobů a také 10 % vlákniny), 8 až 12 % bílkovin, 2,5 % tuků a 4 až 5 % minerálních látek. Polobroušená rýže natural je stále velmi výživná. Následuje rýže parboiled, proti bílé rýži má až dvakrát více minerálů a vitamínů, hlavně vitamínu B1, který se stejně jako ostatní vitamíny a minerály napařováním přesunul z otrub do endospermu. Zrnka parboiled rýže jsou nažloutlá a velmi lesklá a pevná, škroby v nich zželatinizovaly a parboiled rýže se proto nelepí k hrnci. Nejméně živin pak obsahuje rýže bílá, loupaná, zbavená otrub i klíčku, obsahuje průměrně 80 % sacharidů (z toho 1,3 % je vláknina), 7 % bílkovin, 0,7 % tuků, nejméně výživná rýže je v předvařené formě.

  • celozrnnou rýži (hnědou, černou i červenou) můžeme kombinovat s čočkou (vznikne kompletní protein), nebo česnekem a cibulí (zdrojem zinku a železa)

Celozrnná rýže (hnědá, červená a černá) a její účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li).
  • rýže v kombinaci s luštěninami (sója, fazole, čočka) je zdrojem kompletních proteinů
  • celozrnná rýže je zdrojem vlákniny, vitamínů  skupiny B, E, draslíku, hořčíku, železa a vápníku
  • zdroj elektrolytů a mastných kyselin
  • protioxidační účinek (anthokyany, vitamin E)
  • díky vysokému obsahu vlákniny snižuje chuť k jídlu
  • https://www.awashop.cz/ryze-c755/

Rýže, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Nabízené výrobky z rýže:

Rýžový olej a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj omega kyselin
  • protioxidant
  • kouřový bod 215 °C
  • zpomaluje tvorbu vrásek a zvětšuje pružnost pokožky
  • podporuje zlepšení výkonu při fyzické zátěži
  • obsahuje skvalen
  • http://superpotraviny.webnode.cz/jedle-oleje/ryzovy-olej/

Rýžová voda a její využití:

Přebytečnou vodu po uvaření rýže (zejména celozrnné rýže) nejčastěji slíváme do odpadu, ale existuje její efektivnější využití, protože je zdrojem minerálů a vitamínů. Nejvhodnější je rýžovou vodu nalejeme do sklenice a necháme ji vychladnout, poté je připravena k použití. Můžeme zužitkovat i vodu, kterou používáme na propláchnutí rýže.

  • výživa pro rostliny – zdroj dusíku, draslíku, fosforu, zaléváme 1–2× týdně (voda nesmí obsahovat sůl)
  • podporuje zažívání a působí proti zácpě (šrob podporuje růst zdravých bakterií)
  • zdroj tekutin, který je bohatý na minerály a elektrolyty – působí protidehydtrataci
  • prospívá při řídké stolici
  • vhodná při teplotách (zabraňuje ztrátě tekutin v těle, zdroj živin)
  • pro kosmetické účely pro vlasy (2–3 minuty pro vlasovou koupel) a pleť (pro čištění a výživu)
  • na zanícené oblasti kůže dle Ajurvédské medicíny
  • působí proti vzniku stařeckých skvrn a zmírňují případnou podrážděnost a zánětlivost

Bylinky vhodné při přípravě rýže:

  • majoránka, podporuje zažívání podporuje trávení tuků
  • koriandr, dodá rýži exotickou příchuť
  • libeček, je velmi aromatický
  • kurkuma, nádherně rýži obarví a štiplavě pozmění chuť
  • šajvěj, podporuje trávení a podporuje chuť k jídlu
  • kardamom, několik zrníček zeleného kardamomu skvěle ovoní

Skladování: Suchá rýže nebo těstoviny neobsahující vodu vydrží i roky po uplynutí data trvanlivosti. Uchovávejte je na suchém a tmavém místě a můžete z nich v klidu vařit ještě hodně dlouho. Málokdo ale ví, že obsahuje bakterie (Bacillus cereus), které nezmizí ani při jejím uvaření. Následné uchovávání rýže při pokojové teplotě tvoří ideální podmínky pro jejich nebezpečné množení. Proto může být znovu ohřívaná rýže je nebezpečná a po její konzumaci může hrozí otravit i otrava.

Použití: Jestliže rýži namočíte přes noc do vody, zbavíte ji 80 % škodlivých látek, před samotným vařením ji ještě propláchněte, dokud nepoteče čirá voda, a následně ji nechte vysušit

Příprava: velmi oblíbený způsob přípravy rýže, v případě že nezvolíte varné sáčky, je nasypat ji do hrnce, zalít vodou a vařit, dokud se veškerá tekutina neodpaří. Tento způsob je přitom velmi nebezpečný, jelikož se z potraviny nedostanou pryč všechny škodliviny. Vy se tak při její konzumaci můžete otrávit arsenem.

Článek: Jak správně vařit rýži, aby neobsahovala toxiny?

zobrazit více..
Loading...