Šalvěj lékařská

p>Šalvěj obsahuje mírně jedovatý thujon, který může být ve velkém množství jedovatý. Je zdrojem flavonoidů, tříslovin, aminokyselin, alfa-thujonu, kyseliny rozmarýnové, glykosidů, kumarinů, enzymů, silice (směs thujonu, salviolu, kafru, cineolu a borneolu), saponinů, hořčinů, vitaminu C a vitamínů skupiny B, P.

Šalvěj lékařská a její účinky:

  • při delším použití zastavuje laktaci
  • pokud nás přepadne rýma, kašel, nachlazení, angína nebo chřipka, tak je čaj ze šalvěje tím pravým pro naše tělo 
  • užívá se při bolestech v krku, zánětech mandlí a dutiny ústní, při zánětech horních cest dýchacích , používá se jako kloktadlo při bolesti v krku nebo krvácení dásní
  • napomáhá k posílení celého těla a tím se stává prevencí proti běžnému nachlazení 
  • posiluje imunitní systém
  • při nervovém vypětí, stresu nebo nespavosti 
  • pří nadměrném pocení
  • využívá se také jako podpůrná léčba závažných onemocnění, například obrny nebo při rekonvalescenci po mrtvici
  • v případě vnějšího využití zastavuje akné i tvorbu lupů, usnadňuje rozčesávání vlasů
  • má dezinfekční, antibakteriální, antivirózní protizánětlivé schopnosti 
  • usnadňuje trávení, pomáhá proti plynatosti a povzbuzuje činnost srdce 
  • při zánětech v dutině ústní - různé váčky pod zubem, afty, ale také při zánětech v krku, při zánětech mandlí a při infekcích horních cest dýchacích
  • příznivě působí na játra
  • stimuluje i chuť k jídlu a funkci žlučníku
  • je fungujícím urychlovačem léčení žaludečních a střevních katarů a také otrav jídlem
  • antiseptické účinky se významně projeví při obtížích se střevy a při průjmu 
  • blahodárně působí na nervovou soustavu, při křečích, třesu končetin, při obrně a při onemocnění míchy
  • chrání tělo před mrtvicí a infarktem (pravidelné pití)
  • více

Šalvěj lékařská, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Hormonální rovnováha
  • Menopauzální komfort
  • Antioxidant
  • Normální trávení
  • Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
  • Normální funkce dýchacího systému
  • Pocení
  • (Před) menstruační komfort
  • Normální stav kostí a kloubů

Použití: na přípravu čaje, sirupu, octu nebo tinktury

  • Může se ovšem zmrazit i čerstvá, a to stejně jako jiné bylinky, které se používají jako koření do jídla. K tomu se nejlépe hodí klasická forma na tvoření ledu. Do každé vaničky vložíme nakrájené nebo nasekané listy, dolijeme vodou a dáme zmrazit. Tyto kostky lze pak používat při úpravě masa nebo do polévek. Mají velkou kořenící, peprnou a aromatickou sílu.  

Kontraindikace: nevhodné pro malé děti a kojící ženy (zastavuje laktaci, snižuje produkci mateřského mléka), kombinace šalvěje s alkoholem může vyvolat nežádoucí uvolnění thujonu, který má toxické účinky

Sušení: do teploty 30°C

 Z šalvěje luční, lépe řečeno z jejích květů, si můžeme připravit šalvějový ocet. Květy zalijeme přírodním octem a necháme stát 14 dní na slunci nebo na teplém místě. Někdy se na zklidnění hodí i sedací koupel. Dvě hrsti šalvěje dáme do studené vody. Druhý den zahřejeme k varu a přidáme do připravené lázně. 

Bylinkový herbář   

zobrazit více..
Loading...