Černý rybíz

Černý rybíz (Ribes nigrum) je ovocný keř, který má černé bobule s vysokým obsahem vitaminu C a též vitamin P, obsahuje také pektin (vláknina), resveratrol a silice. Listy černého rybízu obsahují flavonoidy (hyperin, astragalin), malé množství silice, prodelfininy. Černý rybíz je starý a účinný lék na revmatismus, plicní a ledvinové choroby, posiluje cévy, srdce, upravuje krevní tlak, prospívá játrům a ledvinám, utišuje kašel. Kořeny a listy černého rybízu byly v lidovém léčitelství upravovány na léčiva zmírňující revmatismus, artritidu, dnu a také měly pomáhat s příliš vysokým tlakem. Pro léčebné účely se používají plody, pupeny i list.

  • charakteristickou vůni dávají bobulím a listům černého rybízu hlavně éterické silice

Černý rybíz list a jeho účinky na zdraví:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj vitamínu C a flavonoidů (anthokyany), působí proti volným radikálům a předčasnému stárnutí
  • močopudný prostředek, vhodný pro odvodnění organismu a pročištění ledvin (čaj)
  • podporuje zdraví kloubů a svalů
  • podporuje funkci ledvin a močového měchýře, prospívá při zánětech močových cest a měchýře
  • podporuje pocení
  • podporuje imunitní systém při nachlazení
  • podporuje mozek a kognitivní funkce (paměť, koncentrace atd.)
  • harmonizuje hladinu cukru v krvi
  • pomáhá normalizovat hladinu kyseliny močové
  • podporuje činnost srdce a zlepšuje rychlost kervního oběhu
  • vhodný na kloktání při angíně a zánětech v ústní dutině (odvar z listů)
  • pomáhá při ochraptění a přetažení hlasivek
  • při revmatismu, při nadměrném stresu a námaze

Černý rybíz plod, účinky na zdraví:

  • proti nachlazení a černému kašli
  • zvyšuje pružnost cév
  • více

Černý rybíz, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Vylučování vody z organizmu
  • Antioxidant
  • Kontrola tělesné hmotnosti
  • Normální funkce dýchacího systému
  • Normální hladina glukózy v krvi
  • Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
  • Čištění - vylučování

Černý rybíz list: pro přípravu čaje, z pupenů se připravuje tinktura

Černý rybíz plod: pro přímou konzumaci, do smoothie, snídaňových směsí, jogurtů, na přípravu čaje

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v uzavřených nádbách nebo papírových obalech

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Čeleď: meruzalkovité (Grossulariaceae)

Lidové názvy: černá meruzalka, smradlavý rybíz

Sběr: list, černý plod, červenec

Sušení: na stinném a větraném místě do teploty 35°C

Plod: černé bobule

Množení: hřížením, řízkováním, odkopky, vegetativně

Výskyt, stanoviště: na všech druzích půd, slunná místa, případně mírně ve stínu, hnojení statkovými hnojivy

  • Němčany

Signatura:

  • list má výraznou aromatickou vůni

Permakultura:: Průklestem v předjaří nebo po sklizni, udržujeme rybízové keře dostatečně prosvětlené. Díky tomu kosterní větve dobře obrůstají a dávají pěknou úrodu kvalitního ovoce

  • vyřežeme všechno starší dřevo, na kterém jsou jen malé přírůstky, a dále všechny slabší výhony, které keř zahušťují
  • Dospělé, dobře vyvinuté keře rybízu mají mít 8–12 silných kosterních větví
  • nezkracujeme ponechané jednoleté výhony, na kterých rybíz plodí – zkrácením bychom snížili výnos ovoce

Jak připravit nálev z listů černého rybízu?

2 čajové lžičky listu černého rybízu se přelijí šálkem vařící vody, 10 minut louhujeme a scedíme. Pije se 2-3x denně šálek nálevu.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...