Černý česnek
Černý česnek se připravuje (původem z Koreje, kde se takto zpracovává již stovky let) z bílého česneku kvašením (během kvašení vzniká melanoidin, tmavá substance způsobující jeho černou barvu) při vysoké teplotě a vlhkosti, po až 90 dnech získává černou barvu, při kvašení se nepoužívají žádné konzervační látky, jde o přirozený proces.
- během fermentace se velikost stroužků značně zmenšuje, ale jejich léčebné vlastnosti nemizí, naopak jsou více koncentrované
- zpracovaný speciální metodou fermentace, kdy se česnekové palice při určité teplotě a vlhkosti fermentují přibližně jeden měsíc
Černý česnek , vlastnosti a účinky:
- velmi prospěšný pro srdce a celý krevní oběh
- pozitivně ovlivňuje trávení
- antibiotické vlastnosti,
- snižuje riziko vzniku hypertenze a minimalizuje riziko vzniku mrtvice či trombózy (díky antioxidantům)
- přirozený proces přípravy
- vhodný při akné či lupénce
- podporuje imunitní systém
- snížuje symptomy astmatu a alergie, kromě toho pomáhá při nachlazení a napomáhá léčit běžné respirační problémy
- česnek ztrácí štiplavou chuť
- 2 x více vitamínů a antioxidantů než v bílém česneku
- při kvašení vzniká melanoidin (způsobuje černou barvu)
- zdroj organické sloučeniny S-allycysteine - působí jako prevence proti rakovině
- zdroj vitaminů A, beta -karoten, B1, B2, B3, B5, B6, B9 a vitamin C
- zdroj minerálů vápník, jód, železo, selen, hořčík, draslík, fosfor, zinek, sodík, mangan
- černý česnek je sladší a má méně štiplavou chuť než bílý česnek
- černý česnek má podobné účinky, ale výraznější než bílý česnek
Dávkování:denně zkonzumovat 1 až 3 stroužky, vždy na prázdný žaludek
Použití: do omáček, polévek, rýže, těstovin, k masu, rybám nebo zelenině
Skladování: na temné, suchém místě do teploty 25°C, nejlépe ve skleněné nádobě
Česnekový festival: Buchlovice na Uherskohradišťsku
zobrazit více..
Loading...