Česnek medvědí

Medvědí česnek (Allium ursinum, lesní česnek) je vytrvalá asi 30cm vysoká jarní léčivá bylinka, která má ráda vlhká místa kolem potůčků nebo ve vlhkých listnatých lesích. Zelené šťavnaté listy se sbírají ještě před rozkvětem (v průběhu dubna), jsou charakteristické vůní česneku (obsahují silici alicin). Ale pozor při sbírání, někdy si listy medvědího česneku můžete spést s listy konvalinky (konvalinka má spodní stranu listů lesklou). Medvědí česnek obsahuje sirné sloučeniny, kyselinu L-askorbovou (vitamín C), vitamíny skupiny B (B1, B2, B9), betakaroteny, flavonoidy, silice, fytoncidy, aminokyseliny (allicin a alliin, vinylsulfid -zajišťují očistný účinek pro organismus), adenosin (rozšiřuje cévy, a tak je pomocníkem v prevenci proti kornatění tepen), minerální látky (vápník, hořčík, draslík, železo, selen, síra a jód). Sbírají se čestvé listy před rozkvětem (březen až květen). Medvědí česnek patří mezi naše nejoblíbenější jarní léčivé bylinky. Tuto léčivou bylinku hojně pěstovali staří Slované, proto se často vyskytuje v místech původního staroslovanského osídlení.

  • sušený list
  • tinktura z listů medvědího česneku
  • čerstvé listy jsou nejvhodnější, obsahují nejvíce léčivých látek
  • česnek podivný (Allium paradoxum), má tenčí úzké listy (jako bledule) a má také aromatickou česnekovou vůni (při rozemnutí lístků mezi prsty)
  • česnek viničný s česnekovou vůní, příbuzný medvědího česneku, ale podobný pažitce, roste už v únoru

Medvědí česnek a jeho účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • detoxikace těla od těžkých kovů (při otravě těžkými kovy, jako je hliník, rtuť či olovo) v kombinaci s chlorellou a koriandrem
  • detoxikační a regenerační účinek (podobně jako kopřiva, pýr plazivý a rdesno ptačí)
  • má pozitivní antibakteriální účinek na žaludeční mikroflóru (Allicin)
  • jarní žvotabudič, zdroj enegie pouhé (lze konzumovat 1-2 měsíce v roce)
  • čistí a regeneruje játra (čestvé listy)
  • působí močopudně, čímž čistí ledviny a močový měchýř
  • pomáhá odvodnit organismus  při zadržování vody v těle
  • stimulující a antiseptické vlastnosti
  • zdroj vitamínu C (pouze čerstvé listy) a betakarotenu, podporuje imunitní systém
  • přírodní antibiotikum , dezinfekce, při kašli a nachlazení (tinktura)
  • podporuje střevní flóru (mikrobiota) a působí protizažívacím potížím, nadýmání a plynatosti
  • pomáhá eliminovat nežádoucí baktérie (včetně stafylokoka a streptokoka) a viry
  • má antibakteriální a protiplísňové účinky
  • zdroj energie, urychluje hojení ran a také zevně na špatně hojící se rány (obklady z drcených listů nebo mast)
  • vhodný při při problémech s křečovými žilami
  • snižuje hladinu LDL škodlivého cholesterolu a cukru v krvi
  • působí jako prevence proti nachlazení a chřipce
  • pomáhá při mykózách a ničí střevní bakterie, parazity i zlatého stafylokoka
  • působí proti závratím, úzkosti a nespavost
  • pomáhá při migrénách
  • prodporuje prokrvení, kvetvorbu a čistí krev
  • rozšiřuje cévy a působí proti kornatění
  • prospívá zraku
  • medvědí česnek má zahřívací účinek (podobně jako česnek setý)
  • antivirový, antibakteriální a protinádorový účinek (fytochemické látky)
  • má antihypertenzní a antiaterosklerotické účinky
  • podporuje trávení, působí proti zácpě, při žaludečních a střevních potížích, kolikách
  • působí proti dně i revmatismu, stimuluje metabolismus
  • při plicních a průduškových zánětech
  • při zánětu v dutině ústní - dezinfekce
  • šťáva z listů medvědího česneku se používala jako hmyzi repelent
  • šťáva z listů medvědího česneku se používala v minulosti jako dezinfekce v domácnosti
  • působí jako prevence proti vzniku srdečních a kardiovaskulárních chorob, podporuje činnost srdce
  • zdroj chlorofylu, elektrolytů (vápník, draslík, hořčík), vitamínu B9 (kyselina listová) a železa
  • potraviny bohaté na síru podporují produkci antioxidantu glutathionu

Použití: nejvhodnější je čerstvý pro přímou konzumaci, do salátů, jako alternativa špenátu, na přípravu pesta, bylinkového másla, do pomázek, sušený pro přípravu čaje,  jako koření na dochucení pokrmů, do pomázánek, salátů, na čestvých listech česneku můžeme podusit ryby

  • medvědí česnek lze celoročně uchovávat v lihovém nálevu
  • zápach listů a cibule odstraníme přelitím horkým mlékem
  • používá se do polévek a omáček na zlepšení aroma
  • šťávu z rozdrcených listů používáme na léčbu plísně nohou – přikládáme po dobu až 3 týdnů
  • z mědvědího česneku si můžeme vyrobit česnekovou sůl

Chuť čerstvých listů: je pro ně typická pronikavá silně aromatická vůně po česneku

Kontraindikace: u lidí trpícím alergií na allicin a při problémech se žaludkem, žlučníkem a slinivkou břišní, použití konzultujte s lékařem

  • tinktura z medvědího česneku samozřejmě není vhodná pro děti nebo těhotné či kojící ženy

Stanoviště: lužní listnaté lesy, humózní vlhké stinné místo, kolem potůčků, listnaté a vlhké zastíněné části lesa

  • Lomnička
  • Brno u Makra (brněnská přírodní rezervace Černovický hájek)
  • Jeseník
  • les kousek za fotbalovým hřištěm v Břeclavi
  • rezervace v Království u Grygova na Olomoucku
  • lužní lesy Litovelského Pomoraví

Sběr: sbírají se listy před rozvětem od konce března až do začátku května

Záměna: při sběru listů medvědího česneku si dejte pozor na záměnu s jedovatou konvalinkou (mladé rašící listy jsou téměř nerozeznatelné), která má podobné listy

Čeleď: amarylkovité (Amaryllidaceae)

Lidové názvy: česnek psí, česnek plavý, divoký česnek, česnek, vlčí, hadík, lenek

Sušení: v tenkých vrstvách na větraných místech do teploty 35°C

  • při sušení a vařenímedvědí česnek ztrácí na chuti, vůni i vitaminech

Listy: zpravidla dva, kopinaté, dlouze řapíkaté, přízemní

Barva květů: bílá

Permakultura: medvědí česnek můžeme pěstovat na zahrádce, vhodná je vlhčí půda a zastíněná poloha

Signatura: listy voní po česneku

  • vyskytuje se často podle zjištění archeologů v místech původního staroslovanského osídlení

Srovnání medvědího česneku a jarní cibulky

obsah   látek ve 100gmedvědí česnek listyjarní cibulka
vitamin C28 mg19 mg
bílkoviny4 g1,8 g
draslík558 mg276 mg

Jak uchovávat medvědí česnek (čerstvé listy)?

Utrhnuté listy na vzduchu rychle uvadají.

  • lednička 4-5 dní zabalené ve vlhké utěrce
  • ve vlhké utěrce a nebo ve sklenici s vodou 1-2 dny
  • zavřeniny - čestvé listy uzavřeme do sklenice a dáme do ledničky
  • sušení - není příliš vhodné, ztrácí účinné látky (vitamin C)
  • zmrazení - jednoduchá a dobrá varianta
  • naložení do oleje - pracná, ale asi nejlepší varianta z dlouhodobého hlediska (jako bazalku  do olivového oleje)
  • naložení do lékárenského lihu nebo vodky (tinktura) - najemno nasekané česrstvé listy
  • výroba pesta (pesto z medvědího česneku)

Jak připravit tinkturu z listů medvědího česneku?

na jemně nasekané listy, případně cibulky naplníme až po hrdlo (poměr 3 :1, tři díly alkoholu : jedn díl nasekaných listů) a zalijeme nejlépe lékárenským lihem (alternativně 40% vodkou) a louhujeme 14 - 21 dní na slunci při teplotě do 25°C. Následně scedíme a skladujeme suchém a temném místě. Dávka jedna lžička denně, není vhodné používat dlouhodobě.

  • tinktura se užívá maximálně dvakrát denně 10–15 kapek do vody, mléka nebo čaje

Jak připravit pesto z medvědího česneku?

výroba pesta (pesto z medvědího česneku)

Jak připravit bylinkové máslo z čerstvého medvědího česneku?

utřeme nožem nakrájené čerstvé listy medvědího česneku posypaného solí a přidáme do jemně rozehřátého másla a promícháme

Jak vyrobit ochucený olej s medvědím česnekem?

najemno nakrájíme čerstvé omyté listy medvědího česneku a zalijeme olivovým nebo kokosovým olejem a necháme macerovat cca 21 dní na temném místě, porom scedíme

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...