Šípky
Šípky (Růže šípková, Rosa canina) jsou plody červené trnité růže, mají červené bobulovité plody, které dozrávají během září a října a jsou plné vitaminu P, C, E, K, B1 ,B9, B5, B7 - rutinu (důležitý pro cévy), flavonoidů, lykopenu (rozpustný v tucích, vzniká z něj vitamin A), organických kyselin (citrónová, jablečná, nikotinová), pektinů (cca 10%), tříslovin, sacharózy, inverní cukr (cca 10%), slizu, vápníku, draslíku, hořčík, zinku, manganu, fosforu a železa. Šípky jsou vyjímečné tím, že po rakytniku řešetlákovém obsahují nejvíce vitamínu C z bobulovitých plodů, které se nachází na území Česka.
- halek šípkový - chlupaté koule na některých šípkových keřích “kukačky” nebo “růžová jablka”, používá se ve formě tinktury
- nejvíce prospěšných látek je v dužině čerstvých šípků (rozřízneme šípek napůl a vnitřní obsah vydlabeme a důkladně propereme)
- šípky společně s rakytníkem řešetlákovým a dřínkami patří mezi nejvýznamější zdroje vitamínu C
Šípek má řadu léčivých účinků. Nejčastěji jej můžeme konzumovat ve formě sirupu nebo čaje. Hodí se začít jej užívat preventivně již začátkem podzimu nebo zimy, ale pokud to nestihnete, mohou skvěle doplnit léčbu kašle, nachlazení nebo chřipky.
Šípky a jejich účinky na zdraví:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- podporuje krvetvorbu a zásobování buněk kyslíkem (železo), posiluje cévní stěny
- podporuje zdravé zuby a kosti (vápník, rutin - vitamin P a vitamin C)
- stimulují potenci a libido
- podporují imunitní systém a celkově organismus
- mají svíravé, močopudné, protianemické, očišťující a posilující účinky
- pomáhají při onemocnění močových cest, močopudné účinky
- močopodný (působí proti zadržování tekutin) a detoxikační účinky
- zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem
- zpevňují cévy, pomáhají při bolestech žil a při křečových žilách
- při chřipce a nachlazení (čaj)
- je obranou proti virovým i bakteriálním infekcím
- posíluje tělo při astmatu, chřipce, rýmě
- pomáhá při krvácení dásní a paradontóze
- při silné menstruaci a na hemeroidy
- normalizují srážlivost krve
- zpomalují stárnutí, zabraňují únavě
- protizánětlivý, protivirový a antioxidační účinek (díky flavonoidům)
- snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
- čistí krev, snižují lámavost kapilár a normalizují srážlivost krve
- působí proti průjmu a podporují trávení
- podpůrný prostředek při ledvinových a žlučových kamenech
- obnovují přirozenou střevní mikroflóru a podporují chuť k jídlu
- ke snížení horečky a při úporných bolestech v krku
- účinný antioxidant, který lidské tělo chrání před volnými radiály, záněty i nachlazením
- zlepšují kvalitu vlasů, nehtů i pokožky
- k léčbě popálenin a drobných ran (šípkový olej)
- sjednocuje a hydratuje pokožku (šípkový olej)
- zdroj lykopenu a karotenu
- díky obsahu vitamínu P posiluje účinek vitamínu C a K
- obsahuje amygdalin (vitamin B17)
- zdroj elektrolytů , harmonizují tekutiny v těle
Růže šípková květ, účinky:
- upravují střevní mikroflóru po užívání antibiotik (květy)
- květy ají protizánětlivé a protirevmatické účinky
- pomáhají při silné menstruaci a posilují nervy a játra
Hálek šípkový, účinky:
- přírodní antibiotikum
- více
Šípky, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Antioxidant
- Normální činnost močového měchýře a ledvin
- Normální trávení
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- Normální funkce dýchacího systému
- Normální stav kloubů
Použití: na přípravu, čaje, marmelády, vína, sirupu, omáčky, čestvé i sušené listy na přípravu nálevu
- šípkový čaj se popíjí od října do května, na léto vhodný není
- ze sušených drcených šípků se připravuje nejprve macerát přes noc a potom můžeme z této dávky připravit ještě 2 nálevy
- upozornění: pokud používáme celé šípky je nutné čaj důkladně přecedit přes plátno nebo filtrační papír (dráždivé chloupky)
Upozornění: šípkový čaj je vždy vhodné přecedit přes plátno nebo papírový filtr, aby nám chloupky nedráždili sliznice
Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C v uzavřených nádobách, správně usušené a dobře skladované šípky by měly vydržet do dalšího roku, nebo je můžeme dát usušené do plátěných sáčků a zavěsit je do prostoru
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Sběr: plody sbíráme těsně před dozráním a to od září do poloviny října. Při sběru kontrolujte barvu šípku a vybírejte pouze šípky oranžové až červené barvy, tvrdé konzistence. Nesbíráme plody prošly mrazem, nahnědlé a měkké, ty ponecháme přírodě a ptactvu.
- hálek šípkový a květy
Čeleď: růžovité (Rosaceae)
Bylinky s podobnými účinky:
Vůně květů: aromatická
Barva květů: bílá, slabě růžová, kvete v květnu a červnu
Sušení: šípky bez stopek a kališních lístků (černého bubáku) sušíme v tenké vrstvě, ve stínu, na větraném místě do teploty 40°C (sušení trvá několik týdnů, šípky musí být na omak tvrdé a suché), uměle můžeme sušit až do teploty 60°C
- alternativně můžeme šípky rozkrojit na půlky, důkladně vydlabat a omýt, sušení dužiny tak jde podstatně rychleji
Množení: rozrůstáním kořenů, semeny a řízkováním
Stanoviště, výskyt: slunná stanoviště okole cest, na mezích
- Kaly (šípky, hálek šípkový)
- Brno Hády (šípky, hálek šípkový)
- Samotín (2018)
- Radomilov (2018)
- Štedráková Lhota(2018)
- Železné
- Bor, kopec Vršky
Permakultura: po promrznutí šípky změknou a jejich dužina znatelně zesládne a tehdy se z nich připravuje víno
- keře šípkové růže se používají na hranice pozemků do živých plotů
Lidové názvy: šípková růže, merhelec, růže divoká, růže planá, růže polní, růže trnová, šípek
Signatura:
- trnitý keř, trny brání pohybu z centra ven
- zralé plody jsou pokryté také jemnými chloupky
Jak připravit šípkovou omáčku?
vybereme vyzrálé tvrdé a dobře vybarvené šípky bez stopek. Šípky omyjeme studenou vodou , odstraníme zbytky kališních lístků a stonky, plody nařízneme a odstraníme všechny semena (obsahují třísloviny), které mohou vyvolat trávící potíže. Číšky plodů vaříme v malém množství vody cca 15 min. pak důkladně procedíme. Takto získáme šípkový protlak, který můžeme využít na mermeládu, šťávu nebo šípkovou omáčku (nejlépe ke zvěřině - srnčí a kančí)
Jak připravit šípkovou marmeládu?
K výrobě džemu se nejvíce hodí šípky, které přemrzly. Jsou totiž měkčí a půjdou vám snáze rozmixovat a propasírovat. Do směsi pak přidejte stejné množství cukru a vařte, dokud se všechen cukr nerozpustí.
Jak připravit šípkový sirup?
- 1500 g cukru
- 3-4 lžíce kvalitního rumu
- 1000 g šípků
- 2000 ml vody
Šípkový sirup, alternativa: 1 kg čerstvých šípků rozdrtíme a zalijeme 2000 ml vody a vzniklou směs přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme cca 10 minut. Směs přecedíme přes sítko a poté přefiltrujeme přes plátno. Šípkovou tekutinu zahřejte na 70 °C a rozpustíme v ní 1500 g třínového cukru. Slijeme do sklenic, uzavřeme a.skladujeme na chladném místě (sklep, lednice)
Sirup bez vaření
Postup i ingredience jsou v podstatě stejné až do momentu, kdy šípky zalijete vodou. Namísto úpravy na sporáku odložte směs na čtyřiadvacet hodin do lednice. Poté celou směs ohřejte, aby byla horká, ale nevařila. Přeceďte ji, abyste se zbavili všech nečistot a smítek a vmíchejte šťávu z citronu i cukr, dokud se vše zcela nerozpustí a nespojí. Teprve pak nechte vzniklý sirup vychladnout a nakonec jej přelijte do vhodných nádob ke skladování.
Jak připravit šípkový čaj?
Na jednu porci vám stačí dvě čajové lžičky vysušených a pomletých šípků. Zalijte je asi 4 dcl vody ohřáté přibližně na 80 ° C. Není vhodné používat vařící vodu, neboť mnoho cenných látek se pak znehodnocuje. Směs nechte louhovat 20 minut a následně sceďte přes jemné cedítko. Šípkový čaj můžete užívat jako prevenci nebo na doplnění vitamínů třikrát či čtyřikrát týdně.
Nejšetrnější způsob přípravy je šípky louhovat několik hodin ve studené vodě (6-12 hodin) a před konzumací si čaj přihřát na požadovanou teplotu. Na litr vody použijeme asi 20-30g šípků.
Jak připravím šípkové víno?
- 1,5l šípků bez stopek a okvětí
- 3l vody
- 750g třtinového cukru
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK