Čirok

Čirok je opomíjená obilovina (žluté kuličky podobné prosu), je zdrojem bílkovin (11 %), ale také vlákniny (25 %).

Čirok a jeho účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj rostlinných proteinů a vlákniny
  • zdroj elektrolytů
  • bezlepková potravina
  • vhodný pro celiaky a vegany
  • brainfood
  • podporuje hubnutí
  • https://superpotraviny.webnode.cz/obiloviny/cirok/

Čirok, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Varianty čiroku:

  • čiroková mouka
  • čirokové zrno, kroupy

Čirokové zrno či kroupy se mohou použít:

  • jako zavářka do polévek
  • jako základ sytých salátů
  • jako alternativa rýže či bulguru pro přípravu „rizota“
  • jako příloha k masu nebo omáčkám
  • pro přípravu sladkých kaší či nákypů

Příprava čiroku: čiroková zrna namočte asi na tři hodiny do vody a poté uvařte do měkka. V běžném hrnci to trvá asi 45 minut až hodinu, v papiňáku proces vaření zkrátíte tak na 20 až 25 minut.

zobrazit více..
Loading...