Čirok
Čirok je opomíjená obilovina (žluté kuličky podobné prosu), je zdrojem bílkovin (11 %), ale také vlákniny (25 %).
Čirok a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zdroj rostlinných proteinů a vlákniny
- zdroj elektrolytů
- bezlepková potravina
- vhodný pro celiaky a vegany
- brainfood
- podporuje hubnutí
- https://superpotraviny.webnode.cz/obiloviny/cirok/
Čirok, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá
Varianty čiroku:
- čiroková mouka
- čirokové zrno, kroupy
Čirokové zrno či kroupy se mohou použít:
- jako zavářka do polévek
- jako základ sytých salátů
- jako alternativa rýže či bulguru pro přípravu „rizota“
- jako příloha k masu nebo omáčkám
- pro přípravu sladkých kaší či nákypů
Příprava čiroku: čiroková zrna namočte asi na tři hodiny do vody a poté uvařte do měkka. V běžném hrnci to trvá asi 45 minut až hodinu, v papiňáku proces vaření zkrátíte tak na 20 až 25 minut.