Skořice

Skořice je prastaré koření nesmrtelnosti původem z Asie, má antiseptické účinky na sliznice a játra. Kurkuma, skořice a zázvor a jejich konzumace na denní bázi pomáhá čistit krev a prodlužuje život. Skořici můžeme kombinovat s kardamomem, hřebíčkem, kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem či kurkumou. Skořice je nejsilnějším antioxidantem ze známých druhů koření a aktivní látkou je skořicový aldehyd (takzvaný cinnamaldehyd). Skořice je zdrojem vlákniny, antioxidantů (fenolové sloučeniny, polyfenoly a flavonoidy), manganu, vápníku, železa, vitamínu K a dalších (kumarin, kyselina skořicová, linalool, safrol).

  • tmavě hnědá, původem z Číny, Vietnamu a Indonésie (Cinnamonum Cassia), nesvíjí se, obsahuje až 5 % kumarinu, který může způsobovat bolest hlavy či závratě, Cassia je až nezvykle tvrdá a v neposlední řadě je typická i silně štiplavou chuť
  • žluto hnědá, pravá skořice ze Srí Lanky - Cejlonská, jižní Indie, Madagaskaru nebo Seychel (Cinammonum Zeylonicum), tvoří tenké svitky, ruličky, max. 0,004 % kumarinu

Kůra, z níž skořice vzniká, se z tohoto stromu loupe dvakrát ročně. Následně se suší a motá do úhledných ruliček.  

Skořice a její účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • stabilizuje hladinu krevního cukru (vhodná při diabetu)
  • má dezinfekční a antibiotické účinky
  • podporuje krevní oběh,  prevence infarktu, Alzheimerovy choroby, nebo případně krevních sraženin
  • snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a krevní tlak
  • detoxikuje organismus
  • působí proti zácpě
  • přírodní afrodisiakum
  • brainfood, stimuluje mozkové funkce, zlepšuje paměť a koncentraci
  • podporuje chuť k jídlu, podporuje i zažívání
  • mírní zápach z ústa zmírňuje bolest zubů
  • působí synergicky s medem
  • působí proti nachlazení a chřipce (skořicový čaj s medem)
  • přírodní konzervant
  • působí proti zánětům
  • na poruchy pozornosti a hyperaktivitu u dětí (ADHD)
  • při syndromu dráždivého tračníku
  • při premenstruačním syndromu, polycystických vaječnících
  • pomáhá přimět tukové buňky spálit část této uložené energie díky termogenezi (stačí jedna lžička denně), podporuje proces hubnutí
  • může zpomalovat rozvoj Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby
  • na schopnost brzdit a zastavit růst a dělení rakovinných buněk
  • skořicový prášek se používá na výrobu pleťových hydratačních masek (jogurt, strouhané jablko, drcené ovesné vločky a skořice)
  • podporuje metabolismus
  • skořicový olej - přírodní antibiotikum, při léčbě paradontóze
  • více

Skořice pravá (Cejlonská) má podstatně vy´raznější vůni (aroma) i chuť než skořice čínská

Doporučená dávka: max. 1,5 lžičky za den

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených obalech

Použití: při pečení, do smoothie, do snídaňových směsí, jogurtů na přípravu mastí, peelingu, zubní pasty

  • skořice se využívá i jako hnojivo pro pokojové rostliny 
  • skořici (půl lžičky) přidejte do pomleté kávy, nebo ho vmíchejte do hotového nápoje

Signatura: prohřívá organismus

Termický účinek skořice: zahřívací

Skořicovník čínský, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální trávení
  • Osvěžení těla
  • Normální hladina glukózy v krvi

Skořice pravá, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Osvěžení těla
  • Normální trávení - chuť k jídlu
  • Antioxidant
  • Normální činnost kardiovaskulárního systému - udržení normální hladiny cholesterolu v krvi
  • Normální trávení a funkce žaludku - produkce plynu
  • Normální funkce reprodukční a močové soustavy
  • Normální stav pokožky a sliznic
  • Tělo, hlava, zuby
  • Normální funkce dýchacího systému

Na co lze všude použít skořici?

  • Na akné (skořice je díky svým antibakteriálním účinků skvělým prostředkem při léčbě pupínků. Smíchejte lžičku skořice se stejným množstvím nastrouhaného muškátového oříšku a lžičkou medu (či kokosového oleje) a naneste na postižená místa. Nechte 20 minut působit a poté opláchněte vlažnou vodou).
  • Na bolest zad (díky své charakteristické vůni pomáhá skořice při relaxaci svalů. Naplňte třeba povlak na malý polštářek (nebo třeba i ponožku) ze tří čtvrtin rýží, přidejte několik rozlámaných kousků skořice a asi lžíci hřebíčku. Ohřejte v mikrovlnce (asi 2 minuty) a přiložte na namožené místo).
  • Na komáří kousnutí (abyste se zbavili nepříjemného pálení a svědění, smíchejte mletou skořici s medem a aplikujte na kousnutí).
  • Na šatní moly (pokud máte ve skříni nezvané okřídlené návštěvníky, dejte do mističky či látkového sáčku směs kousků celé skořice, hřebíčku a pepře. Molům se tahle kombinace líbit nebude).
  • Na lepší zažívání (Skořice je skvělým prostředkem proti nadýmání a podrážděnému žaludku. Prostě ji přidejte do jídla a vaše zažívání vám bude vděčné).
  • Na mravence (kromě molů funguje skořice i proti mravencům. Aby se vám mravenci neprocházeli třeba po kuchyňských skříňkách, postavte jim do cesty skořici).
  • Na provonění domova (pokud nechcete investovat do chemických bytových parfémů, zkuste si byt provonět skořicí. Jak na to? Můžete ji buď půl hodiny vařit ve vodě, nebo "péct" v troubě s pootevřenými dvířky).
  • Pro plné rty (ještě před tím než nanesete na rty svou oblíbenou rtěnku, třete je chvíli navlhčenou mletou skořicí. Budou krásně plné.).
  • Jako složka pří výrobě domácí pasty (společně s kurkumou, jedlou sodou a kokosovým oleje) nebo peelingu, který podporuje vypnutí, lesk a jemnost pokožky

Permakultura a skořice:

  • na rostliny napadené plísní je vhodná skořice
  • u zlomených rostlin můžeme skořici použít na zacelení rány
  • na mušky nebo mravence, kteří se nalézají pod stromem

Směs skořice s včelím medem, synergické účinky:

  • antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, podporují hojení kožních ran a popálenin
  • pleťová maska na akné a pupínky v poměru 1:2 nebo 1:3 a nechte působit cca 30 min a odstraňte teplou vodou
  • pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi (prevence cukrovky 2. typu)
  • směsí skořice a medu má synergické účinky
  • působí příznivě na zdraví srdce (antioxidanty), zlepšují průtok krve, brání vzniku krevních sraženin
  • snižují riziko vzniku infarktu myokardu i mozkové mrtvice
  • snižují chronický zánět, srovnávají hladinu cholesterolu
  • přispívají k léčbě takzvané diabetické nohy
  • podporuje mozkové funkce
  • podporuje dlouhověkost (pravidelné pití čaje se skořicí a medem)
  • zesiluje působení medu (působí i proti překyselení žaludku)

Med je zdrojem vitamínů A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P, prvků (vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, hořčík, železo, křemík, mangan aj.), barviva karotenu a flavonů. 

zobrazit více..
Loading...