Smrkový sirup
Čerstvě vyrašené špičky smrkových výhonů se na jaře zaštipují a využívají jako koření do různých jídel. Mají totiž až překvapivě výraznou citronovou chuť. Můžeme si z těchto výhonků připravit smrkový čaj nebo i sirup.
- mladé výhonky obsahují velké množství vitaminu C
Postup přípravy smrkového sirupu za studena:
cca pět centimetrů dlouhé výhonky (na sklenici sirupu spotřebujete polovinu sklenice výhonků, přibližně stejné množství cukru a půlku citronu) omyjte ve studené vodě a nechte okapat. Vymyjte připravené lahve a vrstvěte: výhonky, cukr, kolečka citronu. Opakujte, až je sklenice plná. Obsah trochu stlačte, sklenici uzavřete, dejte na prosluněné místo a nechte tři týdny odpočívat. Vzniklá tekutina zhoustne a změní barvu na hnědo-zlatou.
Vzniklý smrkový sirup přefiltrujte přes jemné sítko nebo plátno, následně slijte do lahviček, dobře uzavřete a uložte na suché a chladné místo. Sirup se užívá k dochucení sladkých jídel a některých nápojů (například čaje)
- pomáhá při nachlazení
- kašli
- posiluje imunitu
- životabudič
- přírodní sladidlo
zobrazit více..
Loading...