Čočka
Červená čočka je luštěnina vhodná pro vegany, vegetariány, diabetiky, celiaki jedince s citlivým zažíváním Co vše ještě tato plodina umí a s čím je vhodné ji kombinovat? Pro zajímavost – už římský přírodovědec Plinius předepisoval čočkovou polévku na uklidnění. Svatá Hildegarda z Bringenu ji naopak spíše zavrhovala. Čočka poskytuje tělu řadu prospěšných složek.
- Tip: Pokud přidáme jedlou sodu při vaření čočky (hnědá, zelená) či fazolí, urychlíme dobu vaření.
Čočka a její účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zdroj rostlinných proteinů, vhodná kombinace s obilovinami (např. rýže)
- lehce stravitelná (prodává se loupaná a půlená červená čočka)
- je zdrojem vlákniny, podporuje hubnutí – velmi dobře zasytí
- působí proti tuhé stolici a střevním potížím (vysoký obsah vlákniny), nezpůsobuje plynatost
- podporuje růst svalů, neobsahuje lepek, vhodná pro celiaki
- podporuje výživu mozku
- působí proti vnějšímu tlaku, nervozitě a melancholii
- zdroj protioxidantů a vitamínů skupiny B, které podporují celkové zdraví
- působí proti některým parazitům
- luštěnina s vysokým obsahem energie
Barevné druhy čočky:
- hnědá čočka (musí se předem máčet a nadýmá, přidáním bylin se to eliminuje)
- červená čočka (rychlá na přípravu, nemusí se máčet, používá se v indické kuchyni)
- zelená čočka z francouzského Puy (tzv. kaviár chudých)
- černá čočka beluga, také se nemusí před vařením máčet, vhodná do salátů
Aby se znásobil pozitivní účinek čočky na vaše zdraví a doplnili jste živiny, které v čočce chybí, je vhodné tuto luštěninu konzumovat s následujícími potravinami:
- citrony (mohou se použít na dochucení čočky, čímž se znásobí účinek železa)
- obilniny (vhodná je zejména rýže, která je zdrojem methioninu, jež v čočce chybí)
- brukvovitá zelenina, špenát či mléčné výrobky (dobrý zdroj vápníku, kterého je v čočce jen pomálu)
- mrkev (obsahuje provitamín A, který čočce také chybí)
zobrazit více..