Čočka

Červená čočka je luštěnina vhodná pro vegany, vegetariány, diabetiky, celiaki jedince s citlivým zažíváním  Co vše ještě tato plodina umí a s čím je vhodné ji kombinovat? Pro zajímavost – už římský přírodovědec Plinius předepisoval čočkovou polévku na uklidnění. Svatá Hildegarda z Bringenu ji naopak spíše zavrhovala. Čočka poskytuje tělu řadu prospěšných složek.
  • Tip: Pokud přidáme jedlou sodu při vaření čočky (hnědá, zelená) či fazolí, urychlíme dobu vaření.

Čočka a její účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj rostlinných proteinů, vhodná kombinace s obilovinami (např. rýže)
  • lehce stravitelná (prodává se loupaná a půlená červená čočka)
  • je zdrojem vlákniny, podporuje hubnutí – velmi dobře zasytí
  • působí proti tuhé stolici a střevním potížím (vysoký obsah vlákniny), nezpůsobuje plynatost
  • podporuje růst svalů, neobsahuje lepek, vhodná pro celiaki
  • podporuje výživu mozku
  • působí proti vnějšímu tlaku, nervozitě a melancholii
  • zdroj protioxidantů a vitamínů skupiny B, které podporují celkové zdraví
  • působí proti některým parazitům
  • luštěnina s vysokým obsahem energie

Barevné druhy čočky:

  • hnědá čočka (musí se předem máčet a nadýmá, přidáním bylin se to eliminuje)
  • červená čočka (rychlá na přípravu, nemusí se máčet, používá se v indické kuchyni)
  • zelená čočka z francouzského Puy (tzv. kaviár chudých)
  • černá čočka beluga, také se nemusí před vařením máčet, vhodná do salátů
Aby se znásobil pozitivní účinek čočky na vaše zdraví a doplnili jste živiny, které v čočce chybí, je vhodné tuto luštěninu konzumovat s následujícími potravinami:
  • citrony (mohou se použít na dochucení čočky, čímž se znásobí účinek železa)
  • obilniny (vhodná je zejména rýže, která je zdrojem methioninu, jež v čočce chybí)
  • brukvovitá zelenina, špenát či mléčné výrobky (dobrý zdroj vápníku, kterého je v čočce jen pomálu)
  • mrkev (obsahuje provitamín A, který čočce také chybí)

zobrazit více..
Loading...