Švestky
Švestky (Prunus domestica) patří mezi peckovité ovoce s vysokým obsahem vlákniny a tím pochopitelně udržují naše střeva ve zdravé pohotovosti. Je všeobecně známo, jak švestková šťáva, nebo kompot, pomáhá po porodu či operaci rozhýbat střeva. Švestky mají také příznivý obsah provitamínu A, C, E vitamín B1, B2, B12. Velmi cenný je obsah minerálů jako draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo.
Sušené švestky a jejich účinky:
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
posilují imunitní systém
- zdrojem antioxidantům, které zpomalují proces stárnutí (vitamin C, E)
působí proti zácpě a posilují peristaltiku střev
příznivě působí na nervový systém díky obsahu vitaminů skupiny B
vysoký obsah draslíku
- podporují krvetvorbu (železo)
- vhodné pro vegany a vegetariány, kteří mají nedostatek masa
- podporují zdraví vlasů, nehtů a pokožky (biotin)
- podporují vstřebávání výživných látek a zažívání
- jsou prevencí makulární degenerace (zdroj zeaxantinu)
Švestky, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá
TIP: Ideální je kombinace švestek a mletého máku, mák je zdrojem proteinů, omega 3 a švestky jsou zdrojem vitamínů, které se díky tukům v máku lépe vstřebávají. Tato kombinace je vhodná zejména pro vegany, vegetariány, sportovce a pro ty, kteří mají nedostatek vitamínu B12.
Článek: Spokojená střeva a švestky
Barva plodů: tmavo-modré
Sběr: plod - srpen, září
Signatura: čerstvé zralé plody jsou pokryté tenkou vrstvou bílo-šedého povlaku - vypadají jako zaprášené
- povlak na čerstvých plodech je signaturou při zastřeném nebo rozostřeném zraku
Lidové názvy: kadlátka, kadlátky, slivky