Sýry
sýry pohlcují pachy z jiných potravin. Stejně jako většina mléčných výrobků mají i sýry tu vlastnost, že do sebe absorbují pachy jiných pochoutek. Zrající a plísňové sýry zase naopak „pachy“ produkují. I proto je dobré sýry uchovávat správně zabalené. Jenže jak?
Optimální teplota a způsob pro skladování:
- optimum +8 až +12 °C, nebo vlhký temný sklep (90% vlhkost)
- při nižších teplotách můžeme skladovat vyzrálé sýry
- polotvrdé (Gouda, Eidam) a tvrdé sáývy při teplotě 18 °C
- obecně platí, že měkké sýry s nižším podílem sušiny mají nižší trvanlivost, a naopak tvrdé sýry (až 2 měsíce) s vyšším podílem sušiny vydrží nejdéle, čerstvé sýry (např. žervé) se kazí velmi rychle
- pokud sýr kladujeme je vhodné je zabalit do papíru (pergamen, plastová dóza nebo utěrka, aby mohl dýchat), v igelitu se rychle rozvíjí plíseň
- pokud na sýru objevíte bílou, tzv. mléčnou plíseň, stačí ji vykrojit, při niných druzích plísní sýr raději vyhoďte
- strouhaný sýr můžeme i zamrazit ostatní druhy ne, protože dojde k porušení jeho struktury a tím i k negativnímu ovlivnění jeho chuti
- nejdéle vydrží sýry ve velkých blocích, plátky či kostičky sýra podléhají zkáze velmi rychle
zobrazit více..
Loading...