Teff - milička habešská
p>TeFF ( "trpasličí proso" ) je bezlepková obilnina původem z Afriky ( Etiopie ) , její zrna jsou nejmenší mezi obilovinami ( pro představu jedno zrno pšenice obsahuje cca 120-150 zrn teffu )
Teffová semínka (milička habešská) neobsahují lepek a jsou zdrojem všech esenciálních aminokyselin. Tato obilovina obsahuje tzv. kompletní proteiny a slouží jako plnohodnotná náhrada masa společně s quinou a sójou. Mezi hlavní výhody patří lehká stravitelnost a nízký glykemický index.
Teff semínka a jejich účinky:
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- působí proti zácpě (zdroj vlákniny)
- podporují růst svalové hmoty (rostlinný zdroj kompletních proteinů)
- vhodná při redukčních dietách (nízký glykemický index
- bezlepková potravina
- podporují trávení
- brainfood (zdroj vitaminů B1, B2, B3, B6 a C, cž je u obilnin výjimečné)
- antioxidant
- více
Teff, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá
Použití: Na zahuštění polévek, jako příloha, do zeleninových salátů, připravuje se podobně jako rýže.
Pro koho jsou zrníčka teffu vhodná?
- bezlepková dieta
- sportovci
- snížení hmotnosti - součást jídelníčku
- pro těhotné a kojící ženy
- pro vegany a vegetariány
- pro seniory
- pro diabetiky - nízký glykemický index
Zrno Teff a jeho účinky:
- při nedostatku vápníku
- vysoký obsah proteinů až 20%
- při chudokrevnosti ( zdroj dobře vstřebatelného železa )
- vysoký aminokyselin ( valin, leucin, isoleucin, lysin, methionin, cystein, tryptofan, tyrosin, threonin, fenylalanin )
- podporuje střevní mikroflóru a trávení - zdroj vlákniny
- vhodné jako výživa pro sportovce
- zdroj zinku, draslíku, fosforu, měďi a hořčíku
- zdroj vitaminu B1, B2, B3, B6 a C ( u obilnin vyjímečné!!! )
- pro celiaki
- snižuje cholesterol
- antioxidant
- dietní zázrak 3. tisíciletí
- společně s quinou patří mezi nejvýživnější potraviny
Teff zrno recepty:
- více o receptech ( injera, teffový koláč, atd. )
- koláč z teffové mouky
- Teffová kaše s hruškou
Teffová mouka - jak ji vyrobit?
pomeleme najemno teffová zrna
- světlé teff zrno
- zrno teff tmavé
- mouka
- olej ze zrn teffu
Použití: do pečiva, polévky, příloha k masu, kaše, rizota či salátu
Chuť: podobná oříšků
Příprava: zrníčka teffu se vaří s vodou v poměru 3 : 1 ( 3 díly vody ) jako rýže cca 15 min , Teff je možné i kombinovat s pohankou, jáhlami, quinuou či amaranthem.
Kde koupit teff zrna?
zobrazit více..