Teff - milička habešská

p>TeFF ( "trpasličí proso" ) je bezlepková obilnina původem z Afriky ( Etiopie ) , její zrna jsou nejmenší mezi obilovinami ( pro představu jedno zrno pšenice obsahuje cca 120-150 zrn teffu )

Teffová semínka (milička habešská) neobsahují lepek a jsou zdrojem všech esenciálních aminokyselin. Tato obilovina obsahuje tzv. kompletní proteiny a slouží jako plnohodnotná náhrada masa společně s quinou a sójou. Mezi hlavní výhody patří lehká stravitelnost a nízký glykemický index.

Teff semínka a jejich účinky:

  • zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • působí proti zácpě (zdroj vlákniny)
  • podporují růst svalové hmoty (rostlinný zdroj kompletních proteinů)
  • vhodná při redukčních dietách (nízký glykemický index
  • bezlepková potravina
  • podporují trávení
  • brainfood (zdroj vitaminů B1, B2, B3, B6 a C, cž je u obilnin výjimečné)
  • antioxidant
  • více

Teff, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Použití: Na zahuštění polévek, jako příloha, do zeleninových salátů, připravuje se podobně jako rýže.

Pro koho jsou zrníčka teffu vhodná?


  • bezlepková dieta
  • sportovci
  • snížení hmotnosti - součást jídelníčku
  • pro těhotné a kojící ženy
  • pro vegany a vegetariány
  • pro seniory
  • pro diabetiky - nízký glykemický index

Zrno Teff a jeho účinky:

  • při nedostatku vápníku
  • vysoký obsah proteinů až 20%
  • při chudokrevnosti ( zdroj dobře vstřebatelného železa )
  • vysoký aminokyselin ( valin, leucin, isoleucin, lysin, methionin, cystein, tryptofan, tyrosin, threonin, fenylalanin )
  • podporuje střevní mikroflóru a trávení - zdroj vlákniny
  • vhodné jako výživa pro sportovce
  • zdroj zinku, draslíku, fosforu, měďi  a hořčíku
  • zdroj vitaminu B1,  B2, B3, B6 a C ( u obilnin vyjímečné!!! )
  • pro celiaki
  • snižuje cholesterol
  • antioxidant
  • dietní zázrak 3. tisíciletí
  • společně s quinou patří mezi nejvýživnější potraviny

Teff zrno recepty:

Teffová mouka - jak ji vyrobit?

pomeleme najemno teffová zrna

Použití: do pečiva, polévky, příloha k masu, kaše, rizota či salátu

Chuť: podobná oříšků

Příprava: zrníčka teffu se vaří s vodou v poměru 3 : 1 ( 3 díly vody ) jako rýže cca 15 min , Teff je možné i kombinovat s pohankou, jáhlami, quinuou či amaranthem.

Kde koupit teff zrna?


zobrazit více..
Loading...