Tibetská houba
Tibetská (kefírová) houba (kefírová zrna) je společenství bakterií a mléčných a octových kvasinek (mikroorganismy se živí zejména mléčnou laktózou) které vzhledově připomíná houbu krémové barvy nebo růžičky květáku, je původem z Kavkazu a Tibetu. Tibetská houba a její účinky jsou známé nejméně 5000 roků a používá se podobně jako kvásek. Tibetská houba je zdrojem laktobakterií, lehce stavitelných bílkovin, tuků,vitamínů (A, D a E), minerálů (zinek, železo, selen, měď a molybden). V případě tibetské houby se nejedná o houbu, ale pouze o seskupení unikátních mikroorganismů, které se živí mléčnou laktózou, vzhledově připomínajících malé bílé „květáčky“.
- jeden druh kefírové kultůry se rozmnožuje se v mléce, má mazlavou gelovitou konzistenci bílé barvy (vypadá jako malé měkké růžičky květáku) a krmí se laktózou
- "krystalky" té druhé kefírové kultury žijí ve sladké vodě, jsou pružné, průsvitné a křehké. Je to společenství různých druhů kvasinek a bakterií
- tibetská hoba je seskupení bakterií, octových a mléčných kvasinek
Tibetská (kefírová) houba a její účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- snižuje hladinu cholesterolu (chrání tak zdraví srdce) a reguluje krevní tlak
- podporuje dlouhověkost a působí proti stárnutí buněk
- působí proti stresu, podporuje imnitní systém
- je vhodná při nemocech ledvin, sleziny, žlučníku, slinivky či jater
- má pozitivní vliv na krevní tlak i na srdce
- působí pozitivně na trávící soustavu a působí proti překyselení organismu
- působí proti hnití potravy ve střevech a působí proti přemnožení kvasinek, bakterií a virů
- prospívá nervovému systému
- zvyšuje vitalitu, zdroj energie a působí proti únavě
- napravuje škody způsobené užíváním antibiotik v žaludku
- zdroj vitamínu B9 a B12
- harmonije hladinuu cholesterolu
- podporuje zdraví mikrobioty a mikrobiomu (stimuluje a podporuje imunitní systém), podporuje střevní rovnováhu
- působí jako přírodní antibiotikum, má silné protizánětlivé účinky
- podporuje detoxikaci organismu a spalování tuků, podporuje metabolismus a proces hubnutí
- podporuje cévní a srdeční činnosti
- podporuje čištění krve
- podporuje očistu ledviny a celého močového systému
- Tibetští mniši ji považují za recept na dlouhověkost i za elixír mládí
Jak si připravit kefírový nápoj (probiotické mléko) z Tibetské houby?
2 - 3 lžičky tibetské houby zalijeme cca 500ml nesvařeného mléka a necháme macerovat 24 hodin při pokojové teplotě (probíhají tam fermentační procesy, kdy z cukrů vznikají kyseliny a CO2), následně promícháme dřevěnou vařečkou a scedíme přes plastový cedník (houbu, která tam zůstane, důkladně propereme a vrátíme do sklenice a opět zalijeme mlékem (můžeme i trochou hotového tibetského kefíru), postup několikrát opakujeme (přiléváme další mléko). Používáme před spaním po dobu 20-40 dní a potom je dobré udělat pauzu po dobu cca 21 dní
- zdravá houba se po cca 17 dnech zdvojnásobí, pak lze množství dělit na polovinu a darovat jiným lidem
- při špatném proplachování se začne na houbě vytvářet sliz, takto vyrobené mléko nelze pít
- pokud dáme zpět do sklenice s tibetskou houbou i trošku hotového kefíru, urychlují to její růst a fermentaci
- při přípravě kefíru nepoužívejte kovové předměty, houba může černat a ztrácí účinek
- při přípravě nepoužívejte vysokou teplotu a chemické prostředky (zbytkové množství při omývání saponátem)
- pokud chceme hustější kefír, použijte pomalejší fermentaci v ledničce - dozraje po cca 7 dnech
- sekundární fermentace - hotový kefír po 24 hodinách slijeme (prvotní fermentace) a přelijeme do uzavíratelné sklenice max. do 3/4 výšky a uzavřeme těsným víčkem a necháme při pokojové teplotě a průběžně protřepáváme a uvolníme víčko (aby odešel CO2) a opět zavřeme. Takto může kefír zůstat cca týden. Výsledný kefír je kyselejší a má větší obsah kyseliny listové.
Skladování: houba musí být vždy zalita mlékem, skladujeme v lednici, pro dlouhodobější skladování houby je ale vhodný mrazák, do kterého můžete umístit malý kousek houby ponořený do mléka.
Dlouhodobé skladování: např. 2 lžičky dejte do malé sklenice s víkem, naplňte do 2/3 mlékem a uložte do mrazáku. Vydrží vám tam i několik let. Je to vaše zásoba v případě, že se vám s houbičkami něco stane.
- houba, která hladoví, zčerná a ztratí své blahodárné účinky
Chuť nápoje: jako zákys nebo podmáslí
Alternativně můžeme požít vodu a tibetskou houbu a třtinový cukr v poměru 1 : 1
Použití: vhodná i pro lidi s intolerancí na laktózu (sekundární fermentace)
Kontraindikace: nevhodné pro děti a těhotné ženy
Pověsti a legendy: podle legendy daroval kefír příslušníkům ortodoxní církve Aláhův prorok, Mohamed. Kvůli pověře, že "Prorokova zrna" ztratí svoji moc a sílu, pokud by se ho zmocnili nevěřící, byl přísně střežen před cizinci a byl předáván z generace na generaci a pokládán za součást kmenového bohatství.
Lidové nazvy: tibi krystaly, tibetská zrna, kefírka, kefírová houba, chrchlík nebo tibeťanka
Signatura: používala se na uchovávání mléka v kožených vacích před znehodnocením
Kde získat tibetskou houbu?
- seznam dodavatelů je na konci stránky: https://www.uspesna-lecba.cz/tibetska-houba/
Co vše lze doma díky kefírových houbiček připravit
V prvé řadě je to tedy kefír. Použít můžete kravské nebo kozí mléko, máte-li k dispozici i jiné, pak směle do toho. Kefír si však můžete dopřát i kokosový nebo sójový. Ovšem je vhodné střídat s živočišným mlékem, aby si houbičky zachovaly svou schopnost a příliš nezeslábly bez své potravy, což je laktóza. Udělejte si tedy vždy jednou kefír z živočišného mléka a jednou z rostlinného. Před novým použitím houbičky opláchněte vlažnou vodou (filtrovanou).
Dále si z kefíru můžete udělat domácí tvaroh. Mimo tvarohu získáte i vedlejší produkt – syrovátku. Obojí využijete. S tvarohem si určitě budete vědět rady a syrovátku lze použít do těsta na chleba, pizzu nebo do polévky. Můžete ji i vypít.
Pokud do mléka přidáte i smetanu, houbičky budou mít hostinu. Díky ní se budou krásně množit a zesílí. Vy navíc získáte hodně hustý kefír, který se spíš už podobá jogurtu. Jen se pak hůř z něj loví kefírové houbičky. Můžete tedy použít jako jogurt – přidat do něj ovesné vločky, ovoce, oříšky apod. Co s přemnoženými houbičkami?
Můžete je darovat přátelům, sousedům nebo je rozmixovat ve vodě a použít i jako hnojivo pro svou úrodu a rostliny. Jsou výtečné i jako pleťová maska a někdo houbičky jednoduše polyká, aby získal ještě více zdravotních benefitů. Díky kefírových houbiček můžete získat:
Klasický kefír
Rostlinný kefír
Tvaroh
Syrovátku
Jogurt