Tykev obecná - cuketa
Cukety obsahují skoro 90% vody, vlákninu, stopové prvky, vitamín E (obsažený ve slupce) a vitamín A, který je rozpustný v tucích. Proto je vhodné do přípravy pokrmů z cuket použít trošku olivového oleje. Cuketa obsahuje další významné látky jako je měď, fosfor, zinek, hořčík, draslík a vápník. Tykev se neplazí, ale má keřovitý vzrůst, 3-4 rostlinky postačí pro spotřebu jedné rodiny.
Cuketa a její účinky na zdraví:
- pomáhá v detoxikaci organizmu
- nízkokalorická potravina
- vylučuje nadbytečnou vodu z těla včetně kyselin a toxinů
- čistí trávící trakt, díky obsahu vlákniny
- odporuje činnost ledvin a je vhodná pro osoby s cukrovkou, nadváhou a s otoky končetin
- díky vitamínu A je střevní sliznice odolná zánětům a infekcím
Použití: cuketa lze vařit, grilovat, zapékat, dokonce i zavařovat, připravovat z ní lahodné cuketové karbanátky, zeleninové čatní nebo cuketovou polévku. Je vhodná i jako letní příloha k masu nebo grilovaným sýrům.
zobrazit více..
Loading...