Tymián
Tymián je léčivá odolná bylinka, kterému se říká jižní dvojče naší mateřídoušky. Stále zelený keř (houževnaté stonky tymiánu tvoří poléhavé keříky) dorůstá výšky zhruba 30 cm a šířky 20 cm. Tymián obsahuje silice (thymol), třísloviny, hořčiny, saponiny, fenolické sloučeniny (luteion, luteolin a thymosin), flavony, aromatické kyseliny, vitamíny A, C, K, E, vitamíny skupiny B, minerály (draslík, vápník, železo, mangan, hořčík, selen). Sbíráme nedřevnaté větévky listů a květů v létě na začátku květu.
- Mateřídouška obecná (Thymus serpyllum), je jemnější než tymián obecný
Tymián a jeho účinky:
- Podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení a střevní mikroflóru
- Má antiseptické účinky, hodí se jako desinfekce a ústní voda
- Zvlhčuje nepříjemný suchý kašel, mírní projevy astmatu
- Při suchém kašli
- Přírodní antibiotikum, podporuje imunitní systém (zdroj vitamínu A, C) - používali již staří Římané
- Penicilin chudých - sušené snítky tymiánu používaly na kloktadla a čaje "na kašel, krk a rány"
- více
Tymián obecný, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální funkce dýchacího systému
- Normální trávení
- Antioxidant
- Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- Antibakteriální aktivita
Použití: do omáček, ale i do salátů nebo ovocných šťáv
Stanoviště: slunné místo
Vůně: silná, nezaměnitelná
Permakultura: je možné tymián omlazovat, aby nedřevnatěl, ale můžete jej i ponechat stále růst a používat jen mladé výhonky a listy
- můžete pěstovat od semínek - necháme je brzy na jaře vzejít v pařeništi, a když malé rostlinky dorostou takové velikosti, že se dají prsty uchopit, přesadíme je do vlastních květináčků. Koncem dubna se již mohou umístit na zahrádku
- Množení: semínka, řízkování z postranních výhonů (koncem jara až začátkem léta, necháme v pařeništi zakořenit)
zobrazit více..