Tymián

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je stálozelený polokeř, který dorůstá do výšky 20 až 40 cm a je považován za penicilin chudých.
Čerstvý tymián má dokonce nejvyšší úroveň antioxidantů mezi všemi bylinkami, je bohatý na vitaminy A, B9, C, E a K, obsahuju kyselinu Tymiánlistovou, draslík, vápník, železo, mangan, hořčík a selen. Působí dezinfekčně proti střevním parazitům. Je to význačný dezodorační prostředek, protože odstraňuje pachy. Působí rovněž proti průjmům a nadýmání, ulevuje při chronických zánětech žaludku. Kromě toho mírni kašel a pomáhá při bronchitidách a černém kašli. Ve velkých dávkách není prospěšný, neboť může způsobit i otravu.
  • sušený
  • čerstvý
  • ve formě kapek, sirupů a dalších přípravků

Tymián a jeho účinky na zdraví:

  •  silně protizánětlivé, dezinfekční, antimikrobiální (při chronických onemocněních kůže (akné, lupénka) a antiseptické vlastnosti
  • antibiotické účinky
  • antioxidant
  • detoxikační účinky
  • posiluje imunitní systém
  • působí proti bolesti ((látka tymol)
  • působí proti nadýmání
  • při respiračních onemocněních (nachlazení, chřipka, astma, bolest v krku, kašel, záněty průdušek, laryngitida nebo infekce dutin) inhalace
  • při zánětech ústní dutiny, při akné, různých hnisavých ranách a dalších poraněních - vnější použití
  • při různých zažívacích obtížích, při nadýmání, při nerovnováze střevní mikroflóry
  • příznivě působí na žaludek
  • zvyšuje produkci žaludečních šťáv a tím zlepšuje už samotný začátek trávicího procesu
  • silný močopudný účinek
  • na pročištění ledvin a odvedení nadbytečné vody z těla
  • uvolňujeí zahlenění
  • zajišťuje dobrý průtok krve, podporuje správnou funkci nervů, imunitu, srdce i trávení - tymiánový olej
  • ve středověku se tymián vkládal pod polštář, aby navodil spánek
  • Řekové ho pravidelně přidávali do lázně za účelem zlepšení fyzické kondice
  • tymián dodává důležité živiny vlasovým folikulům, které jsou nezbytné pro zdravý růst vlasů
  • působí proti škodlivým bakteriím značně snižují pravděpodobnost onemocnění dutiny ústní (kloktadlo a ústní voda)
  • vhodný při revmatismu
  • více
Použití: troška čerstvého nasekaného tymiánu dodá chuť a vůni ovocné šťávě, salátu, zálivce, pikantní omáčce i pokrmům z masa a zeleniny. Hodí se na ryby, kuře, rajčatovou omáčku, polévku i marinádu. používá se jako koření (ochucovadlo), při přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, mletých mas, tradičních omáček, polévek i nádivek.
 
Chuť: hořká a ostře kořeněná

Klíčení: duben je ideální doba na zaklíčení tymiánových semen 

TIP, Tymiánový krém na akné: smíchejte tři díly kokosového oleje s jedním dílem esenciálního tymiánového oleje a směs naneste na obličej nebo jinou partii a nechte působit přes noc.

 

Tymiánový čaj a potřebné ingredience:

  • 2 lžičky drcených sušených tymiánových listů nebo 1 lžičku čerstvých
  • 1 šálek vody

Zalijte tymián vroucí vodou a nechte louhovat 10 minut, poté slijte. Čaj popíjejte během dne.

  • zmírňuje kašel
  • ulevuje při nachlazení a bolesti v krku
  • antihypertenzivní vlastnosti (snižuje krevní tlak)
  • diuretické účinky
  • prevence zubního kazu
  • preventivně působí proti rakovině

Jak vyrobit tymiánový sirup?

 Do hrnce dejte vodu s cukrem a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Odstavte a do cukrové hmoty vsypejte celý sáček tymiánu. Kdybyste chtěli nahradit část cukru medem, je to možné, ale rozhodně ho přidejte až do vychládajícího sirupu, nevařte ho.Po vylouhování sirup přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko do uzavíratelné sklenice. Sirup se lehce táhne a má docela příjemnou chuť.Tymiánový sirup můžete užívat po kávových lžičkách až pětkrát denně. 
  • ingredience: sáček sušeného tymiánu, hrnek vody a 200 g cukru
Tymiánu se daří v polosuché a na živiny chudší půdě na slunném místě. Není dobré ho hnojit, ani příliš zalévat. Má rád propustnou písčitou půdu s dostatečnou zásobu vápníku. Prospívá mu horko sálající z dlažby a z kamenů. Nebude se mu dařit na místech, kde je půda zamokřená a kyselá. Také nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem ani jiným silnějším hnojivem. 
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK
 

 

zobrazit více..
Loading...