Viróza, chřipka
Na chřipku a virózu je nejlepší se vyležet, vypotit, pít čaj s medem, dát si vývar a pořádnou dávku vitaminů v podobě ovoce či zeleniny. V ovoci je totiž poměrně hodně cukru, který zhoršuje zánět a doslova brzdí bílé krvinky v boji s infekcí. Zkuste do sebe vitaminy dostat skrze zeleninu, například v podobě okurky, hlávkového salátu, dýně, kyselého zelí.
Které potraviny při viróze a chřipce neprospívají?
- alkohol, káva (kofein) - dehydratují tělo, snižuje funkci imunitního systému
- polotovary či instantní polévky (obsahují nadbytek soli a rafinovaného cukru - zhoršují zánět)
- džusy i 100 %
- žaludek dláždí tučná, smažená, kořeněná jídla nebo hůře stravitelné celozrnné pokrmy
- pro některé to může být i mléko a výrobky z něj, protože se po nich cítí více zahleněni
- silný zázvorový čaj nebo kyselé ovoce
Které potraviny při viróze a chřipce prospívají?
- česnek - syrový nebo tinktura, medvědí česnek
- cibulová šťáva, působí proti kašli a zkracuje průběh chřipky či nachlazení
- zázvor - nejvhodnější je slabý čaj z čerstvého zázvoru (ohřívací účinek)
- chilli s černým pepřem přidáním do polévek, prospívá při nachlazení, podporuje vylučování hlenů
- skořice s medem - antibiotický účinek, vhodné sladidlo
- více
zobrazit více..