Vitamin A
tento vitamin je rozpustný v tucích. Zdrojem vitaminu A je alfa-karoten, beta-karoten a lykopen, což jsou oranžová a červená barviva. Vitamín A vzniká z provitamínu A, tedy především z betakarotenu.
Každý rok zemře na světě 700 000 dětí na nedostatek vitamínu A
- vitamín A1 (retinol)
- vitamín A2 (3-dehydroretin)
Přírodní zdroje vitaminu A:
- černý rybíz
- mrkev
- červená řepa
- dýně
- meloun
- brokolice
- meruňky
- broskve
- avokádo
- natě (petrželka, pažitka)
- špenát, kapusta, kadeřávek, růžičková kapusta, žlutá kukuřice.
- živočišné zdroje - ryby, játra, máslo a vaječný žloutek
Provitamin A a jeho účinky:
- příznivě ovlivňuje zrak ( šeroslepost a unavené oči )
- brání rozvoji demence a dalších degenerativních onemocnění (až o 60%, pokud je vyšší hladina vitamínu A)
- zvyšuje radost a pocit štěstí (pravidelný příjem kořenové a listové zeleniny)
- antioxidant
Nedostatek vitamínu A:
- pokud je snížená hladina vitaminu A v krvi tvoří se v mozku hodně amyloidového plaku, která předchází rozvoji Alzheimerovy choroby
- dlouhodobý nedostatek - negativní účinky na mozek
- šeroslepost
- rohovatění a šupinatění kůže
- snížení potence a imunity
- sklon k zánětům
Hypovitaminóza A
zobrazit více..
Loading...