Vitamin B11 Cholin

Vitamín B11 (Cholin) patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě, je velmi důležitá pro lidské tělo. Je nezbytným faktorem pro syntézu nukleových kyselin v buňkách čili má významnou úlohu při obnově buněk a také velký význam pro krvetvorbu. Je důležitý i pro funkci nervového systému. Cholin je zastoupen ve stravě a v těle většinou v relativně velkém množství. Cholin vstupuje přímo do mozkových buněk, kde vytváří chemické látky podporující paměť. Tělo může cholin vytvářet z aminokyseliny methionin za pomoci vitamínu B12 a kyseliny listové vitamin B9. Spotřeba vitamínu B11 je zvýšena v těhotenství. Cholin je rozpustný ve vodě a alkoholu. Do těla se vstřebává ve střevech a vylučován je nejčastěji močí. K zužitkování vitamínu B11 (cholin) je důležitáa přítomnost kobalaminu a kyseliny listové.

Zdroje vitamínu B11

  • množství vitamínu snižuje přítomnost vody, estrogenu, alkoholu a tepelná úprava či látky obsahující síru
  • v listové zelenině
  • v játrech, ledvinách, sýrech, tvarohu
  • v luštěninách
  •  rybách a v plodech moře
  • vejcích
  • čočce
  • rýži
  • ořeších, burských oříšcích,
  • jablcích
  • červené řepě
  • banánech
  • pomerančích
  • broskvích
  • otrubách
  • obilných klíčcích
  • růžičková kapusta; brokolice;,květák;, chřest;, špenát.
  • pivovarských kvasnicích a také v tmavém žitném chlebu

Vitamin B11 a jeho účinky na zdraví:

  • emulguje tuky
  • společně s inositolem působí při vstřebávání tuků a cholesterolu.
  • ¨proniká bariérou mezi krví a mozkovou tkání. Usnadňuje přenos některých látek přímo mozkovým buňkám
  • přispívá k udržení dobré funkce centrálního nervového sytému
  • zajišťuje v játrech neutralizaci a vylučování toxických látek
  • ovlivňuje kvalitu paměti a má uklidňující účinek
  •  v prevenci kardiovaskulárních onemocnění
  • podporuje metabolismus sacharidů,  tím reguluje hladinu inzulínu
  •  pro větší účinnost doporučujeme kombinovat s vitaminem B6 a B9
zobrazit více..
Loading...