Vitamin C

Na podpoře imunitního systému je potřeba pracovat celý rok, nejen na podzim a v zimě. Běžným příjmem vitamínu C z potravy má organismu Rakytnik, zdroj vitaminu Cněkdy omezenou schopnost vstřebat celou dávku přes střevní stěnu. V době chřipek je nutností denní příjem vitaminu C cca 2-3 gramy, jinak stačí cca  0,3 - 1 gram. Vitamin C je citlivý na vysoké teploty, sluneční záření a působí i časový faktor. Nepřítelem ( požírači ) vitaminu C je stres, nadváha, kouření a viry.

Aktuální vědecké poznatky ukazují, že při výrazně vyšších plazmatických koncentracích vitamínu C (10 až 100 násobek běžné plazmatické koncentracetj. cca 5-7 g), kterých lze dosáhnout pouze infuzí, se projeví podpůrný účinek vitamínu C. Tento efekt je zaznamenán u onemocnění: snížená imunita, infekční onemocnění, kardiovaskulární choroby, deprese,demence, autoimunitní onemocnění, degenerativní onemocnění kloubů osteoporóza, nádorové onemocnění atd..Vysoké dávky vitamínu C se používají i u sportovců, kdy při vysoké námaze sportovců je zvýšená potřeba vitaminu C.

  • Nedostatek vitamínu C se projevuje únavou, krvácením dásní a celkově sníženou odolností proti infekcím. 

Přírodní zdroje vitaminu CVitamin C

Vitamin C a jeho účinky:

  • působí proti volným radikálům
  • zpomaluje stárnutí
  • snižuje riziko srdečního infartu
  • působí jako prevence proti rakovině
  • zvyšuje množství " dobrého" chollesterolu
  • podporuje imunitní systém
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • podporuje hojení ran
  • zpomaluje tvorbu vrásek a stařeckých skvrn
  • protistresová látka
  • regeneruje svalové tkáně
  • prospívá při hubnutí
  • podporuje produkci hormonu adrenalinu, který je při stresu enormně spotřebováván
  • vitamin C je nezbytný pro výrobu kolagenu
Pozivní účinek proti klíšťatům: Při pravidelném užívání vitamínů skupiny B se snižuje pocení, takže klíšťata nenacházejí na vás tak atraktivní místa k přisátí. Klíště totiž preferuje vlhčí místa s jemnou kůží. Navíc pravidelným užíváním vitamínů skupiny B budete klíšťatům nepříjemně vonět. 
 
Upozornění: neni to 100%, Pro lepší efekt a účinkům při přisátí prostívá i vitamin C.
Doporučená dávka: 60mg 
 

Ovoce a zelenina, která má více vitaminu C než pomeranč, obsahuje ho přibližně 40 miligramů ve 100 gramech.

  • Mango – 41 mg ve 100 g - „Používejte jej jako prevenci a na posílení obranyschopnosti organismu v období chřipkových onemocnění a nachlazení,“ radí Karolína Smutná.
  • Jahody – 66 mg ve 100 g - „Řada studií prokazuje, že mají nejvyšší antioxidační kapacitu z porovnávaných druhů ovoce, což je až 1,3krát víc než pomeranč,“ říká Karolína Smutná.
  • Ananas – 56 mg ve 100 g - Napomáhá zvyšovat imunitu podporou trávení. Kromě vitaminu C obsahuje i enzym bromelain. Ten štěpí přijatou potravu a vylučuje toxické látky.
  • Papája – 168 mg ve 100 g - I zde podporují silné trávicí enzymy činnost slinivky a působí zásadotvorně. Tedy i proti nemocem způsobeným překyselením organismu.
  • Kiwi – 118 mg ve 100 g - „V kiwi se vitamin C váže na isothiokyanáty a antokyany. V semínkách je hojně zastoupena kyselina fenolová. Společně napomáhají k odstranění radiace a ničí viry,“ osvětluje Dagmar Kubecová.
  • Kedlubna – 60 mg ve 100 g - K zabezpečení denní dávky vitaminu C stačí 120 g mladé kedlubny.
  • Kapustičky – 95 mg ve 100 g - K pokrytí doporučené denní dávky kyseliny L-askorbové bohatě postačí již pouhých 100 gramů.
  • Paprika – 95 mg ve 100 g - Posiluje přirozenou obranyschopnost organismu a stimuluje zažívání.
  • Brokolice – 101 mg ve 100 g - Obsahuje stopové prvky a vitaminy napomáhající správné činnosti imunitního systému.

Vitamin C - články:

Kde koupit přírodní zdroje vitaminu C?

V následující tabulce jsou průměrné hodnoty (zaokrouhlené hodnoty z různých zdrajů) a ukazují relativní hojnost vitaminu C v různých zdrojích (některé rostliny jsou čerstvé, některé sušené)

 

Potravina - ovoce / zelenina Množství vitaminu C (mg / 100 g)
švestka kakadu (murunga) 2300-3000
Camu Camu 2800
Acerola 1680
Rakytnik řešetlákový 695
Amalaki 445
Šípek 425
Baobab 400
Guave 230
Černý rybíz 200
Červená paprika 190
Petržel 130
Goji 73
Pomeranče 60
Jahody 60
Čerstvé telecí játra 36

 

Obsahu vitamínu C v čerstvých českých plodech

Položka, čerstvé zralé plodyObsah vitaminu C ve 100g plodů
Třešně, čerstvě utržené60 - 300mg
Angrešt (srstky)330-480
Červený rybíz200-500mg
Černý rybíz1100 -3000g
Jahody400-700mg
Borůvky80-90mg
Broskve70-100mg
Hrozny20-50mg
Jablka15-50mg
Švestky25-45mg
Hrušky20-40mg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj:vitalita, prozeny.cz

zobrazit více..
Loading...