Železo
Železo v podstatě zabězpečuje dýchání buněk - zavisí na něm kolik kyslíku se dostane do mozku a celého těla.Má zásadní význam pro stavbu a funkci hemoglobinu. Vstřebávání železa podporuje vitamin C.
- železo v podobě hemoglobinu je nezbytné pro přenos kyslíku
- nedostatek železa způsobuje chudokrevnost
Přírodní zdroje železa ve 100g:
- ořechy
- droždí
- mák
- Maracuja (1,6 mg) - nejvíce železa z ovoce
- Kdoule (0,7 mg)
- melasa
- celozrná mouka
- konopná semínka (179 mg)
- kurkuma (42 mg)
- mořské řasy (2 mg)
- sezamová semínka (14 mg)
- slunečnice
- cizrna, fazole, sója a čočka (11 mg)
- šípky (8 mg)
- kakao
- borůvky, hroznové víno, lesní jahody
- amalaki podporuje vstřebávání železa
- brokolice, špenát
- ovesné vločky
- pohanka
- vlašské ořechy
- vajíčka
Železo a jeho účinky:
- podporuje růst
- zvyšuje se obranyschopnost organismu
- zvyšuje odolnost proti infekcím a pomáhá při únavě
- při nedostatku železa dochází k chudokrevnosti
- největším nepřítelem železa je mléko
- železo přenáší kyslík do buněk, a tedy i do svalů
Co způsobuje nedostatek železa a jaké jsou projevy?
Nedostatkem železa může být změna ve stravě, redukční diety, nedostatek se projevuje anémií, bledá a nezdravá pokožka, bolesti hlavy, mdlobné stavy, poruchy trávení, stav slabosti a oslabení nehtů
zobrazit více..
Loading...