Zubní sklovina

Barva zubů v první řadě závisí na genech. Hodně lidí má již svůj přirozený odstín mírně nažloutlý. Nicméně z velké části ji ovlivňují látky, se kterými se chrup dostane do kontaktu. Na co si dát pozor? Některé látky naleptávají a poškozují zubní sklovoinu..
 

Seznam potravin, které škodí zubní sklovině

  • citrusové plody a kyselé potraviny ( s obsahem krystalů fosforu a vápníku )
  • káva a čaj - obsažené třísloviny, barví zuby do zluta až šeda
  • borůvky a ostružiny ( pigmenty zbarvují sklovinu zubů )
  • šťávy z tmavého ovoce ( arónie, granátové jablko...)
  • mrkev a červená řepa ( pomůže pokud uvedené vylisujeme na šťávu )
  • víno
  • energetické nápoje a uměle slazené limonády
  • cukrovinky
  • ale také kouření a okusování nehtů
  • více

A co naopak prospívá?

  • po konzumaci nevhodných potravin vám prospěje žvýkačka - produkuje zásadité sliny

Obnova zubní skloviny z kmenových buněk

zobrazit více..
Loading...